ÖMHETEN &

Hatet

Home / Uncategorized / Regan, snart är du fri

Regan, snart är du fri

Ett polskt par, Elisabeth och Tomek, försöker locka upp mig på taket för att dricka cava eller åtminstone ta en cigarett, we have sweets and mandarines. Jag har legat i sängen hela dagen med undantag för lite mat. Slumrat in och ut ur Christopher Lee’s skildring av fader Merrin’s utdrivning av demonen som tagit Regan i besittning.

Jag läser klart Ben Lerners Varför alla hatar poesi och anar att jag inte skulle läst den i svensk översättning. Humor översätts sällan väl och jag skulle ju kunna jämföra om Lerner är lika putslustig i original som han ter sig i det jag läste. Jag läser sällan om och låter det vila. Boken var en läsupplevelse, ett ord som inte ligger rätt i munnen. Jag vet inte vad det betyder. Det är lathet. Lerner lyckades med att beskriva det konkreta och undflyende egenskaperna genom att skriva på ett konkret och undflyende sätt. Något djupt provocerande med sådan litteratur, dessutom en essä.

De bjuder in mig att ta bussen till kusten med en alkoholiserad tysk som pratar långsamt, (ja, han som ler hela tiden) och när de hade smugit in i mitt rum för att locka med mig på utflykten uttryckte de en nyfikenhet över hur han kommer vara på morgonen. Vi ska vara på stranden och jag kommer kunna titta på hans rödpussiga ansikte bli rödare av både sol och alkohol och det kommer säkert finnas skönhet och fulhet.

Jag tror på slumpen i skrivandet och de ögonblick av disassociation som Ben Lerner beskriver men inte beskriver så. Att tro sig vara ett kärl är inte lika med övertro. En lidande, en skrivande. Får uppmaningen eller frågan att läsa något roligt någon gång men vari ligger njutning när den inte gör ont? Klart det är möjligt för mig att h a  r o l i g t men det går inte att omprogrammeras. Barnjaget som skälvde av upphetsning när hon tittade på svartvita bilder av barn med hudsjukdomar, svartvita bilder av koncentrationsläger och när hon började läsa tantsnusket.

Uppmaningar till självutplånan kommer i många former och min gard är hög men full av hål. Det är ett inflöde, inte ett utflöde, tänker på stanken som beskrivs när fader Karras stiger in i Regans rum. Lee’s tolkning av en demon och hur den bör låta kanske inte han är rätt person att beskyllas för. Det är ett tag sedan inspelningen, kanske är det ljudproducentens fel.

Klart jag funderar över vad en poet är när jag läst en bok om poesi. Men det finns ett motstånd, envishet, att jag tänker på vad fan jag vill och det där psykologiska experimentet tänk inte på en isbjörn well min isbjörn är nedfrusen i klar is av hån, förakt och rebellisk barnslighet. Jag tror på de där hacken i livet som Liv Ullman beskrev klumpigt i in självbiografi. Om det verkligen är mening, inte lycka, jag letar efter borde jag kanske låta mig tas upp. Att hänge. Jag läser för att jag längtar efter något. Och varje bok är ett svek. Jag fotograferar det fula jämt och jag är trött på blicken. Hittills inga övertygande alternativ och partnerskap, familj och hem är konstruktioner av ord, hopbyggda, gängade, men i ställningar.

Jag bara ramlar genom byggnadsställningar. Fayssal tittar in bakom mitt förhänge och frågar hur läget är. Det är svårt att förklara för någon att det finns något som klättrar omkring inne i kroppen på en som en perverterad version av en apa, händerna som är så duktiga på att gripa tag griper tag och in- och utvändandet. Rimligtvis identifierar jag mig med Regan. En lös människa i världen söker förebilder, speglingar och narrativet som konstruktion hatar jag och jag hatar det för löften som inte infrias. Den inneboende möjlighet till sanning. Jag möter lyckliga, eller bättre ord, samlade, människor på hostelet. Jag försöker få reda på deras tips och trix och inser att jag redan känner till dem.

Det är dags att sova nu,  läsa vidare i Sem-Sandbergs De intagna som handlar om barnen som hospitaliserades och avlivades under uppbyggnaden av Hitlers idealvärld. Ska upp tidigt, ska till stranden, det kan ju bli riktigt kul. Bellman kanaliserad genom Fred Åkerström hälsar godnatt, godnatt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

wahlbergfrida89@gmail.com

>> <<