Categories
Hat

So it goes

Hundar ylar på Värnhem. Preppar mig själv med zombiefierande medicin och det utspelar sig en ovärdig scen på Malmö C 23.59. Socker transfetter sötningsmedel. Koffein, nikotin och bensodiazepiner. Läser tråden Your best “f**k” off outfit! på Reddit. Förbereder mig för julhandel, äter kakor till frukost. Sover med en strumpa och en prilla som förflyttar sig till täcket under natten. Det här är frihet tänker jag när jag slänger den i locket och somnar om fem på morgonen. På min gata ser jag i de stora rutorna en sned julgran med kall belysning. Gör upp planer för livet och slänger ut dem. Scrapbooking och brainstorming. Tänk vad människan är påhittig. Min vän kallar min latte inferno för ghettolatte. Julhandeln brings people 2gether.

Min pappa blåser upp en pruttkudde och riktar den mot hunden som tittar mot sin bak för att den undrar om den råkat göra bort sig. Jag sitter nedsjunken i en soffa med en öl och tittar på böner på tv-apparaten och tänker på separationen av kyrkan från staten. Sjunker ner i en soffa på Hollandia med en kanna varm choklad och rom och läser klart Ormen av Stig Dagerman. Kommentarerna i slutet av boken gör mig avtänd på personen som sammanställt dem. Om det är den eller den mannen som minns att Dagerman inte blev förvånad eller upphausad över sitt ögonblickliga genombrott och obestridliga status som värdig författare. Det står på internet att det såg ut som att han hade försökt ta sig ur bilen som han begick självmord i, att han var på väg att ångra sig (hade ångrat sig?) Det står på internet om en man som hoppat från The Bridge och överlevt att han insåg på vägen ner att han kunde fixa allt i livet förutom just det han nu höll på med.

Jag drömmer att jag får välja en del på en annan människa att sy fast i min. Jag väljer ett stort stycke hud från ryggen och syr på min egen. När det var dags att somna in, vaknar jag av att jag säger högt nej, jag vill inte dö. Tar den här kunskapen med mig in i dygnet som börjar vanka in i skymningen. Öppnar lucka 24 i min chokladkalender och den kolafyllda pralinen har krossats och fastnat i plastväggen.

Det var julafton och byxorna spände åt i byxlinningen.  Om du googlar “byxlinning” för att förvissa dig om att det är den delen av byxan som sitter i midjan och inte vid fotknölarna kommer förslag med sådana här fina exempelmeningar:

“Winter kände hur kolven drogs ur hans byxlinning./ Hon lade händerna om honom och lirkade ned fingrarna under hans byxlinning./ Således lever Stig och hans byxlinning för närvarande i ett spänt förhållande som han vill motverka./ Det skrapar från Sagas byxlinning, hennes ljusa andetag hörs tillsammans med dunsarna från löpbandet och tevens malande.

Så enkelt skriver man in sig i en slags litterär kanon. Således lever Hatet och hennes byxlinning för närvarande i ett spänt förhållande som hon vill motverka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *