Categories
Hat

lättsamt

Jag har bjudit på mig själv idag.* Det ni, något att skriva hem till mamma om. Försöker skriva dikter igen och min skrivarlärares frågor när vi satt den gången i det lilla biblioteket på folkhögskolan och fick feedback ekar: Finns det någon tanke med den eller den radbrytningen? Just där. Det är svårt när man är obildad och inte skriver på vers. Det är godtyckligt alltihop. Om det låter bra när jag läser det högt och innehållet inte är helt fuckat upp så nöjer jag mig.

Jag har bjudit på mig själv idag.** Idag var vi fyra patienter och en skötare ute på promenad. Gud vad jag är artig. Tror jag får åka på någon meditationsretreat och locka fram den berusade Frida även när jag är nykter. En skördetröska en traktor en lie. Jag vet inte i vilken ordning det ska läsas.

En skötare kommer in när jag sitter och målar. Jag vet knappt vad jag ska säga om det och hon visste verkligen inte heller. Hon tittade länge för Gud förbjude om hon skulle såra klichén som sitter och målar på psyket. Allt har en mening då bakom eller? Nej. Jag försöker inte vara kaxig. Är glad om något i en bild är något jag vill titta på. Ungefär på samma sätt resonerar jag om att skriva. Vill jag läsa det vill jag skriva det.

Har lyssnat på en långdragen bok, Svälten, av Magnus Västerbro. Jag vet inte varför den fick Augustpriset. Den berättade mycket. Den berättade intressanta saker. Den föll på tristessen i att gång på gång på gång berätta om hur en människa som svälter ser ut. Den uppsvullna magen. Men jag tror juryn föll för att den knöt an till vår samtid. Det fattiga efterordet om hur personerna från 1860-talet skulle reagerat på dagens samhälle knöt ihop skitpåsen rätt bra. Författaren trodde att de nog skulle förundras över vår teknologi till exempel. Och givetvis all mat som vi äter och slänger.

Ljudböcker som jag lyssnar på när jag ska somna eller vilar eller helt enkelt är för deprimerad för att gå upp ur sängen tillåter mig att vara med “i svängen”. Jordan B Petersons 12 regler har jag avverkat. Han charmade mig ibland men han borde nog plocka bort titeln psykolog när han ska försvara sin bok. Om han kallat sig essäist så hade han nog inte mött lika mycket hat. Å andra sidan är det ganska vulgärt att påstå att viss typ av barnaga är okej, att patriarkatet inte existerar och att samhället inte bör ta hänsyn till kön, hudfärg eller ålder när den väljer spelarnas positioner. När ska det då sluta undrar han, om man måste prata om minoriteter ad nauseum? Jordan B. Ett idealsamhälle behöver inte alltid bygga på logik. Vuxna människor kan i bästa fall diskutera. Till skillnad från humrar.

*Några dagar sedan.

**Några dagar sedan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *